Sex av tio svenskar positiva till ett samhälle utan kontanter

Sex av tio svenskar är positiva till ett samhälle utan kontanter. Samtidigt efterfrågar varannan svensk mellan 18 och 44 år ett ökat utbud av mobila betalningar. Resultaten är hämtat från en undersökning utförd av Sifo på uppdrag av St1.

Sifo har på uppdrag av drivmedelskedjan St1 genomfört en riksomfattande undersökning bland 4200 respondenter på temat mobilbetalning – ett betalningssätt där kunden betalar sina köp med hjälp av sin mobiltelefon. Betalningen sker via till exempel appar och digitala tjänster som Swish, mobila kollektivtrafikbiljetter, Uber, Paypal och Apple Pay. Resultatet av undersökningen talar sitt tydliga språk.

Närmare åtta av tio (78%) svenskar uppger att de använder mobilbetalning minst en gång per månad. En fjärdedel (25 procent) av åldersgruppen 30 till 44 år och mer än var tredje svensk (35 procent) använder mobil betalning hela 10 till 30 gånger i månaden. Samtidigt svarar sex av tio svenskar (61 procent) i samtliga åldersgrupper att de är positiva till ett samhälle utan kontanter.

Jonas Hedman är professor på Handelshögskolan i Köpenhamn och har tillsammans med forskare på KTH i Stockholm tagit fram rapporten ”Det kontantlösa samhället” från 2017. Han är inte förvånad över de höga procentandelarna från Sifo/St1s undersökning.

–Den fysiska plånboken är på väg att ersättas av mobiltelefonen som betalningsalternativ, vilket vi också ser tydligt i undersökningen. Det kommer ta några år men jag gissar på att Sverige är helt kontantfritt redan år 2020, säger Jonas Hedman.

Enligt Jonas Hedman har de mobila betalningarna inte tagit fart i den etablerade fysiska handeln än. Det beror främst på att infrastrukturen för att kunna betala mobilt fortfarande inte finns överallt.

– Annat är det i England. Där finns kortterminaler anpassade för mobila betalningar i var och varannan butik. Vi har inte riktigt hängt med i samma fart i Sverige, men det är mycket som händer nu och utvecklingen går fort, säger Jonas Hedman.

Bilden av att den fysiska handeln inte hängt med när det kommer till mobila betalsätt i Sverige bekräftas i Sifo/St1s nya undersökning. Sju av tio svenskar (73 procent) svarar att de är mer positivt inställda till mobilbetalning nu jämfört med två år sedan. Nästan 4 av 10 svenskar (37 procent) menar att en betydande orsak till att man inte använder mobilbetalning i större utsträckning är för att betalstället/butiken inte erbjuder det som alternativ. Hälften av alla svenskar mellan 18 till 44 år efterfrågar ett ökat utbud av mobila betalningar.

Drivmedelskedjan St1 är en av de nya aktörer som nu erbjuder mobilbetalning till sina kunder på sina stationer över hela landet. I veckan släpper St1, som första drivmedelskedja i landet, sin mobila betaltjänst FuelPay där kunden erbjuds att betala tankningen direkt i St1 Way-appen.

–Vi tycker att den kartläggning som Sifo har gjort på uppdrag av oss bekräftar den ökade efterfrågan vi känt av från våra kunder. Vi stolta över att nu kunna erbjuda svenskarna möjligheten att tanka med mobilen som plånbok på våra totalt 285 drivmedelsstationerna i landet, säger Erica Samuelsson, Marknad- och Informationschef på St1.

Se hela undersökningen här: https://www.kantarsifo.se/rapporter-undersokningar/installning-till-mobilbetalning

Presskontakt St1:
Erica Samuelsson, Marknad- och informationschef
Tel: 08 55 54 83 43, E-post: erica.samuelsson@st1.se               
Box 1029, 172 21 Sundbyberg 

arrow-right
Föregående
St1 tecknar avtal med Menigo - helhetsleverantör inom mat och dryck

19.03.18

Nästa
Gemensamt pressmeddelande från St1 och SCA

21.05.18

Mer intressant läsning

Se alla inlägg