Flytande biodrivmedel

Flytande biobränsle: en väg till hållbar energi

Vätska

Vad är flytande biobränslen?

Flytande biobränslen är förnybara alternativ till fossila bränslen, framställda från organiska material som växtbaserade oljor, avfallsfetter och jordbruksrester. Dessa bränslen kan avsevärt minska utsläppen av växthusgaser och bidra till ett mer hållbart energisystem. Vanliga typer av flytande biobränslen inkluderar bioetanol, förnybar diesel (HVO) och hållbart flygbränsle (SAF), som alla kan användas i befintliga motorer med liten eller ingen modifiering.

Biobränsleproduktion i Göteborg

Vårt åtagande för produktion av biobränse

På St1 är biodrivmedelsproduktion en nyckelkomponent i vår strategi för att minska koldioxidutsläpp inom transport och industri. Bioraffinaderiet, som är beläget bredvid St1s raffinaderi i Göteborg, har en årlig produktionskapacitet på 200 000 ton biodrivmedel. Anläggningen producerar hållbart flygbränsle (SAF), förnybar diesel (HVO), bio-nafta och bio-LPG, alla certifierade enligt den internationella hållbarhets- och koldioxidcertifieringsstandarden (ISCC).

Bioraffinaderi

Flexibla råvaror för en hållbar framtid

Att säkerställa hållbara råvaror är avgörande för att garantera långsiktig livskraft för biodrivmedel. St1s bioraffinanderi är designat för att bearbeta en mängd olika råvaror, inklusive använd matolja, animaliska fetter och talloljafraktioner (CTO) som fettsyror. För att ytterligare trygga leveranskedjorna har St1-ägda Brocklesby Ltd, som är specialister på återvinning av matavfall, en avgörande roll för att säkerställa en pålitlig och hållbar råvaruförsörjning.

Matolja

Minskade utsläpp

Genom att ersätta fossila bränslen med biobränslen bidrar bioraffinanderiet till en betydande minskning av CO₂-utsläpp. De bränslen som produceras vid anläggningen förväntas minska utsläppen från väg- och lufttransporter med cirka 500 000 ton CO₂ årligen jämfört med deras fossila motsvarigheter.

Lastbil

Framtiden för biobränslen: Östrands bioraffinaderi

St1 utvecklar Biorefinery Östrand, världens första storskaliga bioraffinaderi som använder biprodukter från den nordiska skogsindustrin och förnybar kraft. Bioraffinanderiet kommer att ha en produktionskapacitet som överstiger 200 000 ton biobränslen och elektrobränslen. Enligt beräkningar från EU:s innovationsfond förväntas den minska CO₂-utsläppen med nio miljoner ton under sitt första decennium av drift, vilket ger ett betydande bidrag till de globala klimatmålen.

Tack vare det nära samarbetet mellan två joint venture-partners – SCA och St1 – kommer Biorefinery Östrand att vara väl integrerat i en robust värdekedja.

Illustration: Gatun Arkitekter

Illustration av Biorefinery Östrand

Flytande biobränsle

Flygplasvinge

Hållbart flygbränsle (SAF)

Hållbart flygbränsle (SAF) produceras från förnybara råmaterial, vilket minskar netto-CO₂-utsläppen genom att säkerställa att koldioxid som släpps ut vid förbränning är en del av ett naturligt kretslopp. SAF kan blandas med konventionellt flygbränsle och är ett nyckelverktyg för att minska flygsektorns koldioxidavtryck.

Kvinna som kör bil

Förnybar diesel (HVO)

Förnybar diesel (HVO) är ett bränsle baserat på hydrerad vegetabilisk olja som kan minska de fossila växthusgasutsläppen med upp till 90%. Kemiskt liknar det fossil diesel och fungerar i konventionella motorer utan modifiering, vilket gör det till en omedelbar och praktisk lösning för att minska utsläppen.

Lastbil

Bionafta

Bionaphta är en biprodukt av HVO och erbjuder en förnybar lösning som en blandbar bensinkomponent och råvara för kemisk industri, vilket direkt minskar utsläppen vid användning. Den ersätter fullständigt den fossila motsvarigheten.

Backspegel på lastbil

bio-LPG

Som en biprodukt av HVO-produktion erbjuder vi vår bio-LPG som en lösning på Autogas-marknaden och ett hållbart alternativ för industriella LPG-användare. Bio-LPG kan användas direkt som en 100% ersättning för fossil LPG och det minskar behovet av investeringar för att minska utsläppen.

Vi främjar utvecklingen av förnybara bränslen

St1 fortsätter att vara innovativa inom biobränslesektorn, utvecklar nya produktionsteknologier och utökar användningen av hållbara råvaror. Genom att integrera biobränslen i transport och industri bidrar vi till energiomställningen.

Väg