Frågor och svar
Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren för att du snabbt och enkelt ska få svar på dina frågor.
Hittar du inte svaret på din fråga är du välkommen att kontakta Kundservice.
Allmänna frågor
Mina sidor är inte längre tillgängligt. Om du behöver hjälp eller har frågor vänligt kontakta kundservice.
VISA och Mastercard har infört nya krav som gäller för samtliga drivmedelsbolag i Sverige. Varje gång du ska tanka via en kontoautomat utomhus, skickas en så kallad auktorisationsförfrågan på 2 000 kronor till kortutgivaren (VISA eller Mastercard) så fort du fört in kortet i terminalen och knappat in din pinkod. Kortutgivaren kontrollerar om det finns minst 2 000 kr på kontot eller inte. Följande gäller:
Saldo minst 2 000 kr: I det fall det finns minst 2 000 kr på kontot, reserveras hela beloppet (2 000 kr) av kortutgivaren (VISA eller Mastercard). När tankningen är avslutad ska kortutgivaren ta bort reservationen och ersätta denna med det belopp som det faktiskt har tankats för. Du debiteras för köpet i samband med att transaktionen registreras på kortet/kontot. Om reservationen mot förmodan inte tagits bort, rekommenderar vi att du kontaktar din kortutgivare som kan hjälpa dig att ta bort reservationen.
Saldo understiger 2 000 kr: Det går självklart bra att tanka och betala med kort där kontosaldot är mindre än 2 000 kr. Då reserveras istället kvarvarande saldo på kontot. Så fort tankningen är avslutad ska kortutgivaren ta bort reservationen och ersätta denna med det belopp som det faktiskt har tankats för. Om reservationen mot förmodan inte tagits bort, rekommenderar vi att du kontaktar din kortutgivare som kan hjälpa dig att ta bort reservationen.
Du hittar enkelt våra stationer i kartfunktionen som finns här på hemsidan.
På alla våra stationer kan du välja att betala med de största bank- och kreditkorten som Visa, Mastercard med flera. Du kan även betala med vår app St1 Mobility.
St1 Privatkort
Allt fler kunder väljer bort plastkort i plånboken. Därför satsar vi på St1 nu helhjärtat på att utveckla digitala tjänster som ska underlätta vardagen för våra kunder. Vår ersättning är vår nya app St1 Mobility.
Läs mer om St1 Mobility.
Ladda ner vår app St1 Mobility och lägg till ditt VISA och/eller Mastercard-kort och tanka med appen för att få rabatt på våra Shellstationer, samt ta del av andra erbjudanden i våra butiker PLOQ och Välkommen in!.
Ja, St1s kundservice finns kvar och hjälper dig gärna. Kundservice har öppet helgfria vardagar mellan kl. 08-17 och nås på telefonnummer 0771-369 369, alternativt på kundservice@st1.se.
Information som behövs för juridisk arkivering kommer att bevaras i 7 år. Annan information kommer att raderas 36 månader efter stängning.
Vänligen gå in på länken nedan och fyll i dina uppgifter så betalar vi ut det innestående beloppet.
St1 Mobility
Ladda ner St1 Mobility från App Store eller Google Play. Därefter registrerar du dig och lägger du till ett valfritt bank- eller kreditkort i appen. Apple Pay går också bra. Nu kan du tanka!
När du registrerar dig i appen så kommer du få ett email där du ska verifiera dig. När du har gjort det kan du fortsätta din registrering i appen. Du behöver ha din email klient på samma enhet som du laddar ner appen på för att kunna verifiera dig. Har du inte din email-klient på samma enhet går det bra att använda Apple- eller Google ID vid registrering.
Det går endast att lägga till VISA eller Mastercard i St1 Mobility appen. Kontrollera att kortet är giltigt samt att det är öppet för köp online.
Det går bra att lägga till vilket VISA eller Mastercard som helst.
Sannolikt handlar det om att du behöver tillåta platstjänster i din mobiltelefon. Prova igen efter att du tillåtit platstjänster i din mobil.
För att se dina kvitton i St1 Mobility-appen klickar du på din profil och väljer "Kvitton". Möjligt att ladda ner, alternativt skicka kvittot till din mejl.
Om du vill avbryta en pågående tankning behöver pumphandtaget hängas tillbaka på sin plats.
På Shell får du 15 öre rabatt per liter när du tankar med St1 Mobility.
För att kunna nyttja våra erbjudanden i appen behöver du först registera ett användarkonto.
Du kan avsluta ditt konto för St1 Mobility i Profil-menyn under Kontouppgifter. När du raderar kontot förlorar du all sparad information i appen så som kvitton, betalningsinformation och biltvättskoder.
När du väljer att avsluta kontot i appen skickas det ett ärende till St1s kundservice. Från att ärendet är hanterat hos kundservice är informationen i appen inte längre tillgänglig. Däremot tar det en (1) månad innan kundinformationen försvinner helt.
St1 Charge - elbilsladdning
CCS2 och CHADeMO
För att starta laddning, sätt i kontakten i din bil och följ instruktionerna på laddarens skärm.
Alla bilar som har stöd för snabbladdning och har en CCS2-kontakt kan ladda på våra laddare.
CHADeMO erbjuds på stationerna: Arvika Borlänge, Tunabro Kumla Mellerud, Kornsjögatan 4 Sundsvall, Bergsgatan Sundsvall, Hagavägen Säffle, Guttane
För att stoppa laddningen, blippa kortet på betalterminalen.
På våra laddstationer accepteras Visa, Mastercard, Apple Pay och Google Pay.
Om ditt kort avvisas och du har tillräckligt med pengar på ditt konto, prova ett nytt kort och starta om laddningssessionen.
Du behöver en PIN-kod om inköpspriset är högre än 500 SEK. Ibland kräver betalterminalen en PIN-kod även om summan är mindre än 400 SEK för att kontrollera att kortet är i händerna på sin rättmätiga ägare.
nnan laddningen kan starta reserverar vi ett belopp på upp till 450 SEK. När laddningen avslutas kommer det faktiska beloppet debiteras.
En QR-kod som tar dig till kvittot efter avslutad laddning visas på betalterminalens skärm.
Du hittar priset per kWh genom att klicka på "Kr"-symbolen på laddarens skärm.
Du hittar en översikt över alla våra stationer i stationskartan. Filtrera på Laddstation elbil.
Automatpriser
Våra lokala priser justeras ständigt, ibland flera gånger samma dag, så att de är konkurrenskraftiga. Vi gör cirka 1000 priskontroller varje dag.
Vår prisidé är att det skall vara billigt att tanka hos oss. Därför har vi bara automatstationer. Tack vare effektiv drift och smarta lösningar kan vi vara konkurrenskraftiga och ha ett lågt automatpris på våra stationer. På stationens prisstolpe skyltar vi alltid med vårt aktuella låga pris. Titta och jämför gärna själv.
St1 MasterCard
St1 Mastercard har avslutats per den 4 december 2023. Vi har skickat ut e-post till samtliga kunder. Om du inte har tagit del av informationen vänligen hör av dig till Kundservice.
Från den 16 december 2024 har vi lämnat över ansvaret för våra fakturor till Intrum Sverige (ej inkasso). Denna förändring kräver ingen åtgärd från dig som kund, men några saker är bra att känna till:
Avsändare av e-postfakturan ändras från St1 Finance till Intrum Sverige
Fakturan har ett lite nytt utseende
Inga förändringar vad gäller bankgiro samt referensnummer
Om du har några frågor eller funderingar kring ditt utestående saldo eller fakturor efter den 16 december ber vi dig kontakta Intrums kundservice på telefonnummer: 08-616 78 55.
Ledningsanvisning biogas
För att undvika att gräva på ledningar kan du använda den kostnadsfria tjänsten ledningskollen.se. Där kan du enkelt få reda på var ledningar för el, tele, fiber och vatten eller annan infrastruktur finns nedgrävd. Beställ ledningsanvisning minst tio arbetsdagar före planerad grävstart. Om du har ett större grävprojekt, kontakta oss, vi kan hjälpa till med planeringen. En ledningskarta skickas normalt inom 1-2 arbetsdagar och är kostnadsfri. Om St1 ledningsinformation anser att kartunderlaget är otillräckligt kommer kostnadsfri anvisning att utföras på plats tidigast tio arbetsdagar efter beställning. Snabbare hantering, samt eventuell upprepad anvisning, kan innebära en kostnad för dig som kund.
Vad händer sen?
Utlämnad dokumentation är giltig i tre månader och ledningsvisning/anvisning på plats i 30 dagar. Anvisning på plats innebär spraymålning eller märkpinnar i marken. Det är sedan upp till dig som kund att underhålla markeringarna och förstärka dem om andra åtgärder påverkar synligheten. Det är viktigt att den som ska utföra grävningen är på plats vid anvisningen. Tänk på att ledningarnas verkliga placering kan avvika mot anvisningen i kartan. Därför ska grävning för hand, med exempelvis spade eller skyffel, göras inom 1 meter på vardera hållet från anvisningen. Tryckluftsspett eller liknande verktyg får inte användas. Observera att förläggningsdjupet kan variera (läs mer under punkten Förläggningsdjup nedan).
Ansvar för dokumentationen
Mottagaren ansvarar för att dokumentationen endast används till det aktuella uppdraget, att den inte lämnas ut till obehöriga, samt för angiven tid för aktualitet och säkerhet/precision i dokumentationen. Informationen ska förvaras på ett säkert sätt under hela arbetsperioden med kopia på platsen för markarbetet. När uppdraget är slutfört ska dokumentationen makuleras. Alla som erhåller dokumentationen ska informeras om mottagarens ansvar.
Förläggningsdjup
Gasledningar är placerade med ett djup av cirka 0,6 meter eller mer. Det kan förekomma avvikelser i djupet. Därför måste stor försiktighet råda när grävning sker i närheten av gasledningarna och St1 skall alltid kontaktas för samordning och rådgivning före arbetenas påbörjande.
(Biogas och naturgas)
Lågtrycksledningar består i huvudsak av PE-material, och högtrycksledningar består av stål. Till gasledningar räknas också tillhörande anordningar såsom ventiler, katodskydd och markeringsstolpar. Invid ledningarna förläggs ofta spår- och signalkablar. Gasledningarna är normalt märkta med markeringsband, utom där jordraket eller styrd borrning använts vid ledningsförläggningen.
Allmänna grävbestämmelser
Dessa bestämmelser är ett komplement till gällande lagar och gäller för alla som utför grävarbete nära St1 Sverige ABs (nedan St1) ledningar. St1s ledningar är lågtrycksledningar, det vill säga ledningar med ett gastryck på högst 4 bar, samt högtrycksledningar av stål i mark med drifttryck över 4 bar (i huvudsak inom privata fastigheter, såsom på bensinstationer och inom bussdepåer). Dessa bestämmelser avser markarbeten invid markförlagd gasledning. Med ”invid” avses arbeten inom 2 meter från lågtrycksledningen samt inom 6 meter från högtrycksledningen.
Förläggningsdjup
Gasledningar är placerade med ett djup av cirka 0,6 meter eller mer. Det kan förekomma avvikelser i djupet. Därför måste stor försiktighet råda när grävning sker i närheten av gasledningarna och St1 skall alltid kontaktas för samordning och rådgivning före arbetenas påbörjande.
Före arbetet
Innan arbete under marknivå påbörjas ska uppgifter begäras om gasledningarnas läge från ledningskollen.se senast fyra dagar i förväg. Beställning görs lämpligast med markering på karta av det område där läge för våra ledningar önskas. St1s ledningsinformation överlämnar sedan i första hand lägesinformationen i form av kartunderlag. Vid oklarheter, se rubrik Utsättning nedan.
Utsättning
Innan markarbete får påbörjas ansvarar det grävande företaget eller dennes beställare för att:
lägesutsättning sker av gasledningar inom eller invid arbetsområdet, enligt beställt underlag, med markeringsfärg eller pinnar
vid oklarhet eller motstridande uppgifter kontakta kundservice
fysisk utsättning sker inom fem arbetsdagar efter beställning enligt ovan
Vid de fall St1 anser att det föreligger oklarhet eller svårighet att sätta ut aktuella gasledningar enligt beställt underlag, utför St1 utsättning kostnadsfritt. Vid behov av återutsättning debiteras dock beställaren enligt självkostnadsprincipen. Vid de fall det grävande företaget, eller dennes beställare, begär utsättning (utan att St1 anser att oklarheter eller svårighet föreligger) debiteras beställaren självkostnadspris.
Vid grävning
Vid grävning intill St1s ledningar gäller nedanstående villkor.
1. Maskingrävning
Maskingrävning får inte ske närmare gasledningen än 0,4 meter. Används tandad skopa är avståndet 0,6 meter. Gasledningens läge ska kontinuerligt lokaliseras med sticksond, alternativt via handgrävning, under schaktningsarbetet. Gasledningen ska schaktas fram med hjälp av handschakt de ”sista” 0,4 metrarna. Var uppmärksam på att tryckanborrsadlar ofta är monterade på gasrörets ovansida och därmed kan sticka upp 0,2 meter över gasledningens hjässa.
2. Horisontell tryckning
Horisontell tryckning alternativt styrd jordborrning mot korsande gasledning får endast ske om gasledningens läge (höjd) har klarställts genom friläggning och minst 1 meters höjdskillnad kan erhållas. Om höjden på gasledningen är känd (koordinatinmätt) får styrd borrning utföras utan friläggning om minst 2 meters höjdskillnad kan erhållas. Tryckning parallellt med gasledning får inte ske närmre än 5 meter. Styrd borrning parallellt med gasledning får inte ske närmre än 2 meter.
3. Vertikal tryckning
Vertikal borrning, neddrivning av rör eller liknande får inte ske närmare än 2 meter från gasledningen utan att gasledningen friläggs innan arbetet påbörjas.
4. Friläggning
Friläggning av gasledningar ska ske vid:
vertikal och horisontell jordborrning, spontning, neddrivning av rör och liknande (se rubrik Horisontell tryckning och Vertikal tryckning ovan)
markarbeten som korsar gasledningar (se rubrik Horisontell tryckning ovan)
borttagning av träd, stubbar och trädrötter där felaktig arbetsmetod kan orsaka skada på gasledningen
All grävning 0,4 meter från frilagda ledningar ska ske för hand och med stor försiktighet. Frilagd gasledning ska skyddas med spräng- eller isolermatta, alternativt skyddsrör när arbetsplatsen lämnas obemannad. Eventuellt kan även komplettering erfordras genom påkörningsskydd, stängsel med mera enligt St1s anvisning.Vid tillfällig uppallning / upphängning ska centrumavståndet mellan uppallning / upphängning inte överstiga 1,5 meter. Vid friläggning av stålledningar ska St1 alltid kontaktas för besiktning av ledningarna. St1 ska alltid kontaktas på telefon 0771 155 050 för beslut om ledningarna får underpackas, hängas upp eller om ledningarna ska läggas om.
5. Parallellschakt
När parallellschakt utförs så gasledningen friläggs ska denna hängas upp med ett centrumavstånd som inte får överstiga 1,5 meter. Material för upphängning får inte skada gasledningen. Kontakta St1 på telefon 0771 369 369 för besiktning och besked om lämplig åtgärd. Observera att frilagd gasledning ska skyddas med spräng- eller isolermatta alternativt skyddsrör när arbetsplatsen lämnas obemannad. Eventuellt kan även komplettering erfordras genom påkörningsskydd, stängsel med mera enligt St1s anvisning.
6. Skyddsavstånd
Avstånd till byggnad inom och utom tätbebyggelse, samt skyddsavstånd mellan gasledning och annan ledning i mark ska uppfylla kraven enligt Energigasnormer (EGN). Avstånd till byggnad inom och utom tätbebyggelse, samt skyddsavstånd mellan gasledning och annan ledning i mark ska uppfylla kraven enligt Tankstationsanvisningarna (TSA), högtrycksledningar. Träd kan planteras närmare än 3 meter från gasledning om ledningen har skyddsrör eller om rotskydd används. Buskar kan placeras närmare efter samråd med St1.
7. Återfyllnad
Ledningsbädd och kringfyllnad samt resterande fyllning ska utföras enligt Energigasnormer (EGN) samt Tankstationsanvisningarna (TSA).
Questions and answers in English
VISA and Mastercard have introduced new requirements that applies to all fuel companies in Sweden. Every time you refuel and pay via an outdoor payment terminal, an authorization request of SEK 2,000 is sent to the card issuer (VISA or Mastercard) as soon as you insert the card into the terminal and enter your PIN code. The card issuer checks whether there is at least SEK 2,000 in your account or not.
The following applies: Balance at least SEK 2,000: If there is at least SEK 2,000 in the account, the entire amount (SEK 2,000) is reserved by the card issuer (VISA or Mastercard). When the refueling is completed, the card issuer must remove the reservation and replace it with the actual amount that was refueled for. You are charged for the purchase in connection with the transaction being registered on the card/account. If the reservation has not been removed, we recommend that you contact your card issuer who can help you remove the reservation.
Balance is less than SEK 2,000: It is of course fine to refuel and pay by card where the account balance is less than SEK 2,000. Then the remaining balance on the account is instead reserved. As soon as the refueling is completed, the card issuer must remove the reservation and replace it with the amount that you refueled for. If the reservation has not been removed, we recommend that you contact your card issuer who can help you remove the reservation.
You can easily find our stations in our Station locator.
At all our stations you can choose to pay with the major bank and credit cards such as Visa, Mastercard and more.