Book & Claim - hållbara flygresor

Book & Claim mer hållbara flygresor!

St1_Airplanes_Gif_Final

Driv energiomställningen med oss på St1!

Systemet ”Book & Claim” är ett nytt, certifierat sätt att minska klimatpåverkan från dig och flygande kollegor – även om det hållbara flygbränsle ni köper inte används direkt på de specifika flygresor du och ditt företag bokar. Hållbart flygbränsle (SAF) tillverkas i begränsade mängder och är svårt att få ut till varje flygplats.

Med ”Book & Claim” kan företag ändå bidra till omställningen och redovisa sin klimatinsats på ett kontrollerat och trovärdigt sätt. Intresset växer! BRA, Norwegian och norska Försvarsmakten är några av våra kunder som redan är i luften och vi på St1 välkomnar gärna fler! Vill ni också driva energiomställningen?

Certifierat och pålitligt system

Systemet är certifierat av RSB (Roundtable on Sustainable Biomaterials), en global ideell organisation som arbetar för att främja hållbar produktion och användning av biobränslen.

St1Hero2560x700

Seminarium i Almedalen

Tillsammans för hållbart flygbränsle – så stärker nordiskt samarbete Sveriges energisäkerhet

På onsdagen höll vi tillsammans med Norwegian ett seminarium om hur den offentliga sektorn kan driva på energiomställningen. Ett bra exempel är norska försvaret som ingått avtal med Norwegian om att köpa biobränsle från St1 motsvarande en inblandning på 15 procent på över en miljon flygningar för sina tjänsteresor till 2028. Vad gjorde affären möjlig? Hur tänker försvaret om energitrygghet i det nya geopolitiska läget? Hur får vi ännu fler aktörer att öka inblandningen av biobränsle och bidra till omställningen? Utsläppen ska minska, inte resandet!

St1_Almedalen_hemsida_720x480

Frågor & svar om hållbart, bokningsbart flygbränsle

Ett hållbart flygbränsle görs av förnybara råvaror. Det betyder att koldioxid som frigörs vid förbränning är del av naturens kretslopp = ingen nettoökning av CO₂. Bränslena kan även tillverkas av koldioxid och vätgas från vatten via elektrolys med grön el eller biogas (elektrobränslen). Även direktel och vätgas är framtida möjligheter.

Flyget bidrar till 3,5% av människans klimatpåverkan. Som alla sektorer måste även flygets klimatavtryck minska för att bromsa en global uppvärmning. Teknikutveckling och mer hållbara bränslen är en förutsättning för att minska CO₂-utsläppen. Tack vare att hållbara bränslen förbränns effektivare minskar de även bränsleförbrukningen och uppkomsten av s k höghöjdseffekter. Dessutom förhindrar de utsläpp av svavel.

Hållbara flygbränslen görs av råvaror som inte konkurrerar med matproduktion eller är miljöskadliga.

Exempel: alger, skogsavfall, hushållsavfall och slakteriavfall. Till elektrobränslen krävs koldioxid och vätgas från elektrolys med grön el eller ångreformering med biogas. Koldioxiden tas primärt från biogena punktkällor.

Idag är tillgången på hållbara flygbränslen begränsad och därför mycket dyrare än fossila bränslen. I Sverige har St1 ett bioraffinaderi i Göteborg som kan producera ca 70 kt biojet om året.

Det finns sju godkända tekniker för att göra hållbara flygbränslen. Tillåten inblandning varierar med tekniken som används. Som mest får 50% av bränslet bestå av hållbart flygbränsle, men tester som gjorts med 100% inblandning har visat goda resultat utan negativa sidoeffekter på motor eller flygplan.

Dagens flygplansflotta kan tankas med bio- och elektrobränslen utan att modifieras. För att planen i framtiden ska kunna tankas med vätgas eller el behövs nya flygplan och ny infrastruktur.

EU har enats om ett övergripande regelverk för framtidens flygverksamhet, ReFuelEU Aviation. I detta ingår en kvotplikt som startar med 2% inblanding av hållbara flygbränslen 2025 som ska ha ökat till 70% 2050.