Public Affairs

Public Affairs

Syftet med St1s nordiska public affairsarbete är att säkerställa de bästa möjliga förutsättningarna för vår verksamhet, stödja strategiska beslut och driva på energiomställningen. Vi följer den regulatoriska utvecklingen, erbjuder vår expertkunskap till lagstiftare och agerar som en pålitlig partner för vårt bredare nätverk av intressenter. Vi är registrerade i EU:s öppenhetsregister. Vi anmäler vår kommunikation med den finska riksdagen, myndigheter och ministrar till Finlands öppenhetsregister för påverkanskommunikation två gånger om året.

Handskakning

Allmänna principer för St1 Public Affairs

Vårt arbete utgår från St1s strategiska fokusområden för att identifiera affärsfördelar och möjligheter

Vi är proaktiva, trovärdiga och ärliga partners till beslutsfattare.

Vi strävar efter att aktivt påverka regleringar för att stärka energiomställningen.

Våra åsikter och positioner

Inblandningskrav för vägtransporter

Frekventa policyförändringar i Norden har urholkat företagens förtroende för den framtida efterfrågan på biodrivmedel, vilket regleras av inblandningskrav för vägtransporter. Regleringen bör vara konsekvent och förutsägbar för att stödja investeringar. I Finland bör delkrav för avancerade biodrivmedel och RFNBO separeras för att stimulera användningen av båda bränslena.

Bil på väg

Biogas

Biogas är en teknologiskt mogen lösning för minskning av koldioxidutsläpp och är tillgänglig inom olika sektorer för slutanvändning och geografiska områden. Användningen av biogas kan förbättra Europas och Nordens försörjningstrygghet, eftersom råvaran produceras lokalt istället för att importeras från tredje land. De nordiska länderna bör införa tillräckliga incitament för biogas, baserat på sina nationella förutsättningar (t.ex. inblandningskrav, produktionsstödsystem). Det behövs också tydlighet i EU-regleringen, eftersom målen för förnybar energi endast sträcker sig till 2030.

Biogaslastbil

Hållbara flygbränslen

Flygsektorn behöver hållbara flytande bränslen som en del av sin långsiktiga omställning. Utöver delkrav för e-bränslen (RFNBO) behövs stöd för produktion av bioflygbränsle från avancerad biomassa. Användningen av e-bränslen begränsas dock av priset, och användningen av flytande flygbränsle begränsas av tillgången på råvara. Nya innovationer krävs för att nå klimatmålen inom sektorn.

Flygplansvinge

Hållbara marina bränslen

Regleringen bör vara konsekvent och förutsägbar för att stödja investeringar. Biogas bör inkluderas som en lösning och räknas in i målsättningen för de olika mandaten för sjöfarten.

Fartyg

Koldioxidinfångning

Koldioxidborttagning spelar en nyckelroll i omställningen mot en nettonoll-ekonomi. Sektorsövergripande koldioxidborttagning mellan transportsektorn och markanvändningssektorn bör tillåtas för att öka kostnadseffektiviteten i klimatarbetet. Infångning av biogen CO2 kan bidra till att minska utsläppen i olika segment. Utöver koldioxidinfångning och lagring (CCS) bör även koldioxidinfångning och användning (CCU) stimuleras.

Skog

Kontakta vårt Public Affairs-team

Sanna Jokila

Public Affairs Lead, Finland sanna.jokila@st1.com

Marlene Burwick

Public Affairs Lead, Sverige marlene.burwick@st1.com

Wilhelm Kiil Rød

Public Affairs Lead, Norge wilhelm.roed@st1.com